|
| Autor |
Správa |
crysa
|
Predmet príspevku: Boh, cirkev, viera atd Odoslané: 12 Okt 2009, 23:01 |
| Pokročilý |
 |
 |
Založený: 14 Sep 2009, 18:36 Príspevky: 245 Bydlisko: mam
|
// vytvorena nova tema, kedze sme dost odbocili // tommyhotTommyHot napísal: crysa napísal: nie, pretoze to nebolo dokazane
verim akurat ze existuje len iny zivot - posmrtny, ale ja som krestan.. a kym nebude dokazane ze vo vesmire je iny zivot nemam dovod to menit Ty krestan, a Boha kto dokazal a tiez v neho veris? A pri tom toho uz vobec nikto nevidel.. tommyhot: diskusie tohoto typu tu mozme viest tak dlhe ze ti nebude stacit databaza byteleaku  ze kto dokazal ze Boh existuje? ze ho nikto nevidel? myslis ze pred 2k rokmi sa co dialo? kto bol Jezis Kristus? ked on sam je Boh a o tom ze Jezis chodil po zemi asi vies, a ked nevies resp. neveris precitaj si Svate Pismo / Bibliu, aspon zopar kapitol z nejakej knihy resp. evanielia noveho zakona Wikipedia napísal: Biblia nie je len jedna jediná kniha. Je to vlastne akási „knižnica“, ktorá obsahuje 73 rôznych spisov a bola vytvorená v priebehu asi 1500 rokov myslis ze tych 73 spisov napisal len tak niekto zo srandy? z toho vecsina na seba nadvezuje? ako myslis ze asi 500 rokov pred Jezisovym narodenim mohli vediet proroci o Jezisovi? vymyslali si to ked sa to potom vsetko do bodky splnilo? sauron: ty by si to mal tiez vediet ved si krestan 
|
|
 |
|
|
 |
TommyHot
|
Predmet príspevku: Re: Verite na mimozemstanov? Odoslané: 12 Okt 2009, 23:43 |
| Hlavný Administrátor |
 |
 |
Založený: 12 Sep 2009, 23:14 Príspevky: 462 Bydlisko: Nitra
|
|
Vies, len Biblia sa necita od slova do slova. Je to obycajna kniha plna prirovnani, len velmi mudro napisana a ten kto ju cita so zavretou myslou tak ju nikdy nepochopi (btw prvykrat som ju cital uz v 6tich a precital som ju minimalne 100x). Nehovoriac o tom, ze za tie roky sa povodne pismo pretransformovalo do podoby prisluchajucej k danemu obdobiu.
Keby nakreslim na kusok papiera cervenu kocku, stavil by som sa aj o trenky, ze v priebehu 2-3 tisic rokov (teda ak by to ten papier vydrzal), by z toho ludia spravili oranzovu gulu. Tak isto je to aj s Bibliou a v podstate s kazdym pisomnym pramenom (pri ustnom to plati dvojnasobne).
Inak tie predpovede su asi take realne, ako tie Nostradamove. Az po tom co sa nieco stalo, sa k tomu pripisala udalost, ktoru "predpovedal" Nostradamus.
A na zaver - verim v Boha. Ale ak krestan tvrdi, ze neveri v nieco co nie je dokazane tak si tym pekne sere do huby, lebo Biblia je velmi chaby dokaz.
_________________ Microsoft proudly user.
|
|
|
|
 |
metalmesiah
|
Predmet príspevku: Re: Verite na mimozemstanov? Odoslané: 13 Okt 2009, 00:06 |
| V.I.P. |
 |
 |
Založený: 09 Okt 2009, 21:54 Príspevky: 41
|
TommyHot napísal: Ale ak krestan tvrdi, ze neveri v nieco co nie je dokazane tak si tym pekne sere do huby, lebo Biblia je velmi chaby dokaz. Pekne si to povedal  Potom len tak medzi recou ked sa bude vies debata o neexistenci boha pod. rad sa pripojim 
_________________ Faster than a bullet Terrifying scream Enraged and full of anger I am half man and half machine
|
|
|
|
 |
lio
|
Predmet príspevku: Re: Verite na mimozemstanov? Odoslané: 13 Okt 2009, 07:31 |
| Hlavný Moderátor |
 |
 |
Založený: 13 Sep 2009, 13:53 Príspevky: 138
|
|
Keď je reč o Ježišovi, vynechajme z toho cirkev a kresťanov. Totálne rozvrátili jeho učenie vo svoj prospech. Len 10 prikázaní svedčí o tom, že to s Ježišom nemá veľa spoločné. Učil totiž, že nemáme súdiť, ale prijať obe strany a nájsť vnútornú rovnováhu. (Tao) A keď je niečo prikázaním, znamená to, že je to odsúdenie druhej stany mince. Ježiš bol len obyčajný osvietený človek, ktorý žil tým pádom v plnom vedomí - našiel Boha, ktorý je v každom z nás. Každý z nás je Božím synom, ale nevedomosť a ego je istým obalom, ktorý má mnoho obranných mechanizmov. Obal treba odhodiť a to sa vám nezmyselným chodením do kostola nepodarí. Jeho učenie ale svet nepochopil. Keď povedal o meči a vojne, ľudia sa zamerali na vonkajší svet a viedli križiacke výpravy... No Ježiš hovoril o meči a vojne v našom vnútri. Tohto sa ale cirkev bojí a v živote vám to takto na rovinu nepovie žiadny kňaz. Radšej budú tárať, že sa narodil z ducha svätého a podobné nezmysly. Pretože keby to hovorili takto, nebolo by treba kostolov plných zlata a hlúpostí. Kto má chrám v srdci, nepotrebuje žiadny hmotný chrám, pretože ten je pominuteľný. Je ale otázne, kto skutočne pochopí, o čom tu rozprávam.
Budha = Ježiš = Mahavira = Krišna, stále je reč o tom istom.
A dôkaz Boha je napr. gravitácia. Odkiaľ sa berie tá hlboká energia? Boh nie je bradatý ujo na oblaku. Boh je všetkým, všetko je Bohom.
Pri tejto téme nerád používam slovo dôkaz, pretože kto Boha vníma, dôkazy na svoje vnemy nepotrebuje.
|
|
 |
crysa
|
Predmet príspevku: Re: Verite na mimozemstanov? Odoslané: 13 Okt 2009, 17:14 |
| Pokročilý |
 |
 |
|
Citácia: len velmi mudro napisana a ten kto ju cita so zavretou myslou tak ju nikdy nepochopi potom si ju ani ty nepochopil, ja sam som Bibliu celu necital, cital som len urcite casti ked trebalo, a sam poviem ze som ju "uplne" nepochopil ale podstata mi neunikla ano, Biblia sa meni - ale jedna sa o preklad z originalu a pod ciaru sa dopisuju poznamky ktore charakterizuju dane "verse", a take dalsie podobne veci a k tomu ze neverim lebo neje dokazane.. ano, cirkev a krestanstvo ma mnoho dier ktore sa v podstate snazi pokryt a dokazat veda lebo ludska prirodzenost je taka ze nikto nechce ostat v nevedomosti, tieto diery sluzia na vznik takych somarin ako su sekty, kulty a podobne kazdy veri comu chce, ja verim cirkvi ale verim aj vo vedu co sa v podstate trochu vylucuje kedze jedno tvrdi tak a druhe tak a lio na niektorych veciach som sa dost pobavil  obzvlast k tym kriziackym vypravam nemyslim si ze ludia to pochopili zle, myslim ze niektori ludia s plnym vedomim si uvedomovala co to znamena ale zneuzili Jezisovo ucenie vo svoj prospech proti ludu s ktorym mohli lahko manipulovat - totiz ved si vezmite aka bola cirkev na vrchole staroveku a este aj v stredoveku - dosadzovanie nevhodnych ludi do cirkevnych uradov a podobne - ved preco asi bola reformacia a rekatolizacia? btw: myslim ze toto spamovanie nema vyznam  ja si budem tvrdit svoje, ty si budes tvrdit svoje, ako som uz povedal - kazdy veri v nieco ine, v to co chce on sam
|
|
 |
TommyHot
|
Predmet príspevku: Re: Verite na mimozemstanov? Odoslané: 13 Okt 2009, 22:17 |
| Hlavný Administrátor |
 |
 |
|
crysa napísal: potom si ju ani ty nepochopil, ja sam som Bibliu celu necital, cital som len urcite casti ked trebalo, a sam poviem ze som ju "uplne" nepochopil ale podstata mi neunikla ano, Biblia sa meni - ale jedna sa o preklad z originalu a pod ciaru sa dopisuju poznamky ktore charakterizuju dane "verse", a take dalsie podobne veci
Ja ani netvrdim, ze som ju 100% pochopil. Dovolim si tvrdit, ze ziaden clovek ju nedokaze pochopit (vratane papeza a tych "najvyssich"), ale mam pocit, ze ty ju beres ako vedecku prirucku, ktora je vierohodna od prvej az po poslednu stranu. A preto s tebou nesuhlasim, ze ti neusla podstata. V Biblii treba hladat symboliku a napriklad take oslobodenie Izreala z pod Egyptskej nadvlady v knihe Exodus moze symbolizovat napriklad oslobodenie duse, ktore je sprevadzane trnistou cestou. Konkretne postavy a konkretne ciny, su tam len ako symbolika aby sa to viac priblizilo k jednoduchemu cloveku. Tak isto ked Mojzis roztvoril Cervene more, je to len symbolika k nejakemu skutku/cinu, ktory ta viac priblizi k vytuzenemu cielu, k ociste, alebo k niecomu inemu. A o tomto je cela Biblia. Ak sa pri kazdej jednej vete nezamyslas a nehladas v nej hlbsi vyznam, ale beries ju len ako knihu faktov, tak ti naozaj unika podstata. Toto ti cirkev nepovie, lebo by prisla o nastroj, ktorym sa jej uz hodne dlho dari manipulovat ludi. crysa napísal: a lio na niektorych veciach som sa dost pobavil  obzvlast k tym kriziackym vypravam nemyslim si ze ludia to pochopili zle, myslim ze niektori ludia s plnym vedomim si uvedomovala co to znamena ale zneuzili Jezisovo ucenie vo svoj prospech proti ludu s ktorym mohli lahko manipulovat - totiz ved si vezmite aka bola cirkev na vrchole staroveku a este aj v stredoveku - dosadzovanie nevhodnych ludi do cirkevnych uradov a podobne - ved preco asi bola reformacia a rekatolizacia? Cirkev (jej jadro) sa nezmenila, len ma inu obalku. Stale su tam chamtivci a mamonari, ktori sa zenu za bohatstvom a mocou a dusevne veci su im u prdele. Preco by inak nesuhlasili s odlukou od statu? Vies aky ma cirkev majetok? Si vezmi len obycajneho knaza na dedine. Ma faru - tip top zariadenu (viem to, bol som minsitrant), kazdu chvilu nove auto, beztarostny zivot. Nehovoriac o majetkoch, ktore im ostali prave z toho stredoveku ktory spominas. A kto to vsetko zaplatil? My, obycajny ludia. Keby idu podla Jezisoveho ucenia, tak to vyzera trosku dost inak.
|
|
|
|
 |
crysa
|
Predmet príspevku: Re: Boh, cirkev, viera atd Odoslané: 13 Okt 2009, 22:57 |
| Pokročilý |
 |
 |
|
s tymi knazmi suhlasim, kedze mi knaz vravel aby som siel za knaza - bezstarostny zivot, lahko zarobis, neje to tazka praca a podobne ako si vravel  a kedze som greckokatolik musim uznat ze sa velmi v tom starom zakone nevyznam, u nas sa cita iba z Pavlovych listov/Skutkov apostolov etc.. a potom evanielium, stary zakon je len v obdobi velkeho postu na rozdiel od rimokatolikov ktory citaju stary zakon vzdy stary zakon co som cital len trochu je strasne a zaroven uzasne napisany, velmi tazko sa to da pochopit ale zato su v tom poskryvane dolezite veci ktore mnohym (aj mne samozrejme) niekedy unikaju - preto tam su info pod ciarov novy zakon cize evanielia, pavlove listy.. neje problem pochopit ked sa do toho zacitas ale sak naco to vlastne pisem ked si bol ministrant.. 
|
|
 |
pomaranc
|
Predmet príspevku: Re: Verite na mimozemstanov? Odoslané: 14 Okt 2009, 18:47 |
| Člen |
 |
 |
Založený: 16 Sep 2009, 15:18 Príspevky: 11
|
lio napísal: A dôkaz Boha je napr. gravitácia. Odkiaľ sa berie tá hlboká energia? Boh nie je bradatý ujo na oblaku. Boh je všetkým, všetko je Bohom.
Pri tejto téme nerád používam slovo dôkaz, pretože kto Boha vníma, dôkazy na svoje vnemy nepotrebuje. myslim, ze to co ty nazyvas bohom sa uz bohom nazvat neda nazvat vsetko, comu este nerozumieme bohom je uplna hlupost je to presne to co robili nasi predkovia ako casom budeme viac chapat veci okolo, veci ako viera a podobne sa dostanu do uzadia, az nakoniec zmiznu a deti v zakladnej skole sa budu ucit, ako kedysi hlupi ludia verili v boha/ov
|
|
|
|
 |
lio
|
Predmet príspevku: Re: Boh, cirkev, viera atd Odoslané: 15 Okt 2009, 06:28 |
| Hlavný Moderátor |
 |
 |
Založený: 13 Sep 2009, 13:53 Príspevky: 138
|
|
Ako časom budeme viac chápať veci okolo, bude záujem o duchovný život iba narastať. Môžeš si všimnúť, že máme mnoho techniky, ktorá urýchľuje prácu a predsa žijeme rýchlo, čas sú peniaze a na nič čas nemáme. Väčšina sveta je nešťastná.
Nazývaš veriacich hlúpymi, to tiež nie je múdre.
|
|
 |
TommyHot
|
Predmet príspevku: Re: Boh, cirkev, viera atd Odoslané: 15 Okt 2009, 14:40 |
| Hlavný Administrátor |
 |
 |
|
lio napísal: Ako časom budeme viac chápať veci okolo, bude záujem o duchovný život iba narastať. Trend je praveze opacny. Ci mas pocit, ze v minulosti ked nebola napr. technika bol zaujem o duchovny zivot mensi nez teraz? Kedysi boli ludia ochotni pre vieru aj umriet. A dnes? 
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|