forums.byteleak.com - IT diskusné fórum

Práve je 03 Sep 2010, 18:40

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Stránka 2 z 2 [ Počet príspevkov: 25 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2
Autor Správa

Predmet príspevku: Re: Boh, cirkev, viera atd
OdoslaťOdoslané: 15 Okt 2009, 15:01 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázok používateľa

Založený: 14 Sep 2009, 18:36
TommyHot napísal:
A dnes? ;)

ver tomu ze aj dnes taky su ;)

Profil Odoslať e-mailovú správu  

OdoslaťOdoslané: 15 Okt 2009, 16:55 
V.I.P.
V.I.P.
Obrázok používateľa

Založený: 09 Okt 2009, 21:54
Sak chvalabohu!!! :D dostavaju rozum :D

I am half man and half machine
Neprítomný

OdoslaťOdoslané: 15 Okt 2009, 17:11 
Hlavný Moderátor
Hlavný Moderátor
Obrázok používateľa

Založený: 13 Sep 2009, 13:53
TommyHot napísal:
Trend je praveze opacny. Ci mas pocit, ze v minulosti ked nebola napr. technika bol zaujem o duchovny zivot mensi nez teraz? Kedysi boli ludia ochotni pre vieru aj umriet. A dnes? ;)
Aj dnes sú takí, najmä v štátoch kde prevláda islam. No to už nie je o islame, ale o tvrdej zaslepenosti. Náboženstvo by malo oči otvárať a rozširovať vedomie, tu je to naopak.

No a k tomu čo som povedal, stále si za tým stojím. Môžeš si všimnúť, že je tu oveľa viac ľudí, ktorí vyznávajú rôzne východné učenia, ako kedysi. Je to síce prevažne tým, že tu vládol boľševik. Ale aj keby sa ľudia nezaujímali o duchovno hneď, myslím si, že na tomto svete nastane nejaký zlomový bod. Človek raz pochopí, že matéria ho šťastným neurobí.

OdoslaťOdoslané: 15 Okt 2009, 17:26 
Člen
Člen
Obrázok používateľa

Založený: 16 Sep 2009, 15:18
ano, zacneme sa starat aj o nase psychicke zdravie, ale na to nepotrebujeme dake nabozenstva a viery, je to zbytocnost

Neprítomný

OdoslaťOdoslané: 15 Okt 2009, 17:29 
Hlavný Moderátor
Hlavný Moderátor
Obrázok používateľa

Založený: 13 Sep 2009, 13:53
A ako sa oň začnú ľudia starať? Navštívia psychiatra a budú sa napchávať tabletkami na depresiu? Práve nejaké náboženstvo ťa môže naučiť viesť spokojný život. Osobne nie som zástanca žiadneho konkrétneho náboženstva, ale to nie je dôvod, aby som tvrdil, že je zbytočné.

Vezmi si napríklad budhizmus, čo je na ňom zbytočné? Odporúčil by som jeho náuku mnohým dnešným kresťanom, pretože ide na vec priamo, s vysvetlením a jednoduchosťou. Aj keď to nie je tak celkom náboženstvo, skôr životná filozofia.

//konecne poriadna rec
//crysa

OdoslaťOdoslané: 07 Nov 2009, 14:12 
Člen
Člen
Obrázok používateľa

Založený: 06 Nov 2009, 21:08
Takze aj ja cosi co si o teme myslim....
- Boh - verim v Boha, nemyslim si vsak ze Alah alebo Jah je nieco ine, to je ten isty boh len pod inym nazvom... Moj byvaly sef z Maroka bol velmi veriaci a velmi dobry clovek, a mal krasny nazor - "pozri, v mojom jazyku sa nepovie God, ale Allah, na tom nieje nic zvlastne, vy ho tiez volate inac - Boh"

- Cirkev - oficialne som evanielik habsburgskeho vyznania, tzn. luteran, tzn. protestant, tzn. krestan. Krestan ako krestan, ziadna sekta, od katolikov je ale rozdiel v historii - (veci ako snaha mat odpustene hriechy cez vieru a pod a nie cez platenie odpustkov cirkvi ako to robili katolici), co je ale fuk, proste, som krestan.

Cirkev ako taku proste nepotrebujem, a nemusim mat s nou nic spolocne, mam svoje chapanie viery a nepotrebujem k nej kolektiv. Su ludia co im kolektivna realizacia viery vyhovuje, od chodenia na omse v skupinach cez pocuvanie kazania fararov az po spovede, pre mna to jednoducho nieje ale neodsudzujem to. V lokalnom hladisku na tom nevidim ani nic negativne ako niektori odporcovia cirkvi, myslim tym nieco na sposob dedinskeho kostoliku s jednym - dvoma fararmi a svojimi veriacimi, je to celkom pekne. To vtedy nieje len o prachoch a dezinformaciach. O tom co je 'nad' nimi v ramci cirkvi, hore az po Vatikan a papeza, ma nezaujima a neriesim.

- Viera - je vela veci co sa v mojej mysli spaja so slovom viera, za tych 21 rokov zivota som si proste na zivot utvoril svoj vlastny nazor, a nedokazem ho vtesnat do konkretneho ucenia, ci je to krestanstvo, ci je to islam, ci je to budhizmus.... Akceptujem krestanske ucenie, avsak na rozdiel od niektorych ho neberiem doslovne, ale metaforicky, som presvedceny ze vadsina veci v krestanskom uceni je myslena metaforicky a treba sa nad tym zamysliet - chapat doslovne vetu povedanu par tisicroci dozadu prelozenu postupne z 4 roznych jazykov a mozno prelozenu na 5 roznych sposobov je podla mna, pardon, uplna somarina. Takze som sice krestan, chapem to svojim sposobom, vidim krasne paralely medzi krestanstvom, islamom, tibetskym budhizmom, egyptskou knihou smrti, mexickym ucenim toltekov, samanizmom, starou keltskou magiou, atd, atd.... Vsetko to len popisuje rozne aspekty tohoto nekonecneho sveta, resp. z inych uhlov pohladu a inymi metaforami....

Kazdopadne, nech uz si myslim cokolvek, je tu jedna vec, v ktoru verim definitivne. Zakon akcie a reakcie... Cokolvek, co clovek vykona, sa raz k nemu vrati (v urcitej forme), aj to dobre, aj to zle. Tymto sa riadim a za 21rokov sledovania spravania sveta viem, ze to tak funguje. A keby to tak nefungovalo, ludska povaha zabezbeci, ze to tak bude aj nadalej.

ABy som to zhrnul, viera, ak to mam tak nazvat, proste uceleny nazor o fungovani sveta a o vztahoch jednotlivych prvkov v nom je zakladna a dolezita sucast pre kazdeho cloveka a kazdy kto si najde svoju vieru ktora mu vyhovuje a ktora ho naplna moze zit stastnejsie a bezstarostnejsie. Je pritom uplne jedno, ci si moslim alebo krestan, alebo ci tvoja viera spociva v ciste materialisticko - fyzikalnom chapani sveta, ak ta to naplna, aj to je viera...

PS: Ja mam jeden problem. Nedokazem pisat kratke prispevky. AJjked som prispevkom vyssie nic nenapisal, lebo tema je nadlho a chcel som len napisat ci verim v boha alebo nie, mavam proste problem vyjadrit niektore myslienky kratkymi vetami, uz som raz taky :P

Neprítomný

OdoslaťOdoslané: 05 Feb 2010, 12:57 
V.I.P.
V.I.P.
Obrázok používateľa

Založený: 16 Sep 2009, 17:07
Boh "zije" v 11tej dimenzii

Neprítomný