|
| Autor |
Správa |
lio
|
Predmet príspevku: Čaj a káva Odoslané: 15 Okt 2009, 18:03 |
| Hlavný Moderátor |
 |
 |
Založený: 13 Sep 2009, 13:53 Príspevky: 138
|
|
Moje dva najobľúbenejšie nápoje. Je tu nejaký kávičkar či milovník pravého čaju? Aké máte najradšej?
Osobne preferujem kávy z čajovní, ktoré si zomeliem v ručnom mlynčeku. Ide o celý proces, ktorý má svoje čaro a káva je chutnejšia, pretože pomletá tesne pred zalievaním nestratila arómu.
Čaj obľubujem Pu-Erh a rôzne zelené čaje ako Lung Ching, Chun Mee. Ďalej Oolongy, ktoré maju nezameniteľnú chuť a samozrejme aj čierne čaje, pre svoju horkú chuť a vynikajúce stumilačné vlastnosti. Vlastne každý dobrý čaj ma dokáže osloviť, nerobím rozdiely.
Čajová súprava má taktiež svoje čaro, nič nie je lepšie ako chill out s zhongom v ruke usmievajúc sa sediac na zemi.
|
|
 |
|
|
 |
Xander
|
Predmet príspevku: Re: Čaj a káva Odoslané: 19 Okt 2009, 10:02 |
| Člen |
 |
 |
Založený: 17 Sep 2009, 22:38 Príspevky: 11 Bydlisko: SVK
|
kamo ty si iny fajnsmeker  ak kavu tak jedine presso s mliekom, kdekolvek kde ho vedia spravit a sifoon nesmie chybat... co sa tyka caju som takisto nenarocny, hocijaky ovocny najradsej jahoda  )
_________________ It's always Murphy...
|
|
|
|
 |
XShady
|
Predmet príspevku: Re: Čaj a káva Odoslané: 07 Nov 2009, 15:11 |
| Člen |
 |
 |
Založený: 06 Nov 2009, 21:08 Príspevky: 16
|
Ja som stary kavickar, raz som rok pracoval v zariadeni kde sme robili talianske kafe, tak denne ich bolo dost vela, dnes uz tolko nepijem, no stale lubim kafe. Niekedy mam na rano rad riadne dobre capuccino, inac preferujem male silne espresso, na slovensku ich volaju piccolo presso. Raz som si objednal v martine espresso a dostal som deci alebo dve kavy, pozeram ze mi rovno mohli dat konvicku. Ked chcem totiz povzbudit, nemam na zaludok rad velky objem kavy. Preferujem co najmensiu do objemu (tak poldeci) a co najviac do sily (teda 3,5 - 7g kavy na to male mnozstvo vody) samozrejme cez presso stroj bez zrniek. O tom poldecku kavy zaludok ani nevie, ale tych par g kavy mysel povzbudi. Silu espressa, tzn. kolko kavy pouzili pri vyrobe, vacsinou posudzujem podla peny, pokial je husta, viem ze je take ako ma byt - silne. Pod penou myslim ciste penu vytvorenu z kavy a vody, ziadne mliecko ani nic, aj ke presso silne, musi mat svoju vlastnu penu. A kedze som priaznivec ranneho capuccina a zaroven pocas dna maleho smrtelneho espressa, mam moc rad aj caffe macchiato - espresso s penou z capuccina. A doma si varim najcastejsie mocca cez klasicku kovovu taliansku kafetieru - dole sa neleje voda, do stredu nasype kafe, voda zovrie, para s vodou pod tlakom prechadza cez kavu hore a tam sa zbera. Takto mozem vytvorit aj kavu z velkeho mnozstva kafe s malym mnozstvom vody a bez zrniek. Ehm, stary kofeinak. O caji inokedy  Alebo no v skratke moje 2 top caje: 1# Marocky matovy caj - cerstva (nie susena) africka mata s troskou kvalitneho zeleneho sypaneho caju 2# Zeleny caj Chun Mee, moj oblubeny 3# Mate - caj s vysokym obsahom kofeinu, chut obsahuje stopy dymu zo spec. susenia, pre mna mnamky vec
|
|
|
|
 |
lio
|
Predmet príspevku: Re: Čaj a káva Odoslané: 07 Nov 2009, 17:41 |
| Hlavný Moderátor |
 |
 |
Založený: 13 Sep 2009, 13:53 Príspevky: 138
|
XShady napísal: A doma si varim najcastejsie mocca cez klasicku kovovu taliansku kafetieru - dole sa neleje voda, do stredu nasype kafe, voda zovrie, para s vodou pod tlakom prechadza cez kavu hore a tam sa zbera. Takto mozem vytvorit aj kavu z velkeho mnozstva kafe s malym mnozstvom vody a bez zrniek. Takýto kávovar som si nedávno objednal a v pondelok možno skúsim uvariť prvú kávu. Ak kávovar dorazí. Už sa teším, podám potom nejaký názor.
|
|
 |
rebecita
|
Predmet príspevku: Re: Čaj a káva Odoslané: 05 Dec 2009, 10:24 |
| Moderátor |
 |
 |
Založený: 04 Dec 2009, 22:04 Príspevky: 122 Bydlisko: Kybersvet
|
Kávu nepijem, ale zbožňujem čaje.... (zelený, mätový, harmančekový,...) a vždy bez cukru 
|
|
|
|
 |
XShady
|
Predmet príspevku: Re: Čaj a káva Odoslané: 11 Jan 2010, 18:07 |
| Člen |
 |
 |
Založený: 06 Nov 2009, 21:08 Príspevky: 16
|
Ked mam cas rad si vychutnam dobry sypany caj, alebo ku veceru ako napoj, zvycajne caj necukrim, inac necitim poriadne chut... A kavu - mam rad Capuccino ako napoj, espresso ked chcem povzbudit. A ked som lenivy a potrebujem nakopnut a prebrat sa tak som dobytok a spravim si 7lyzickovu zalievanu Lavazza kavu, prefiltrujem, schladim a vypijem, cely proces je zalezitost 5tich minut a je to najrychlejsi a najucinnejsi a pritom najnekulturnejsi sposob pitia kavy aky praktikujem Niekedy je kava pre mna osviezujuci napoj a niekedy proste len legalna droga, ked musi clovek bezat do prace, nema cas na speciality, potrebuje rychlo prebrat, schladena 7 lyzickova prefiltrovana kava najrychlejsie a najlenivejsie riesenie - netreba cistit presso stroj a tak, proste zapnut konvicu s vodou a potom zaliat kafe .... cukor, schladit, mlieko, vypit, utekat do prace...
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|